Ponedeljek, 6. 4.

Dobro jutro!

Spet je ponedeljek in spet smo za vas pripravile naloge. Danes bo malo več matematike, zato pa ji sledita šport in glasba.

MATEMATIKA

Sedaj, ko smo števila do 10 dobro utrdili, lahko nadaljujemo s spoznavanjem večjih števil.

Za začetek si oglejte video posnetek učiteljice, kako je svojim učencem predstavila števila do 20.

Pripravi si kocke, fižolčke in jih štej. Najprej jih daj na kup (ali stolpec) 10, nato dodajaj po eno kocko (fižolček…) in zraven štej. 11, 12,… Lahko se igrate tudi igrico, da ti nekdo (brat, sestra, mama, ata) da nekaj kock (fižolčkov…), ti pa jih prešteješ.

Oglej si še en kratek filmček o številih do 20.

Pripravi zvezek in peresnico ter po navodilih iz videa opravi zapis v zvezek. Potrudi se, da bo zapis v zvezku lep. Natančno barvaj. Če se vmes utrudiš, si vzemi odmor, razgibaj se ali pojej malico. Nadaljuj, ko boš ponovno pripravljen.

Po opravljenem delu predlagam, da si vzameš čas za šport in glasbeno umetnost, prav na koncu pa te čaka še domača naloga.

Domača naloga: Utrjuj zapis majhnih števil do 20. Kjer si zapisal mala števila, jih sedaj zapišeš do konca vrstice. Med števili puščaj en kvadratek prazen. Pazi, obe števki morata biti v enem kvadratku, med seboj pa se ne smeta dotikati.

Učiteljice prosimo za fotografijo zapisa.

 

ŠPORT

Danes se bomo razgibali z nekaj vajami, ki smo jih v šoli že spoznali, nekaj pa bo novih. Pa kar začnimo!

  1. Najprej se razgibaj z gimnastičnimi vajami, ki jih že poznaš. Začni z glavo in končaj pri gležnjih.
  2. Z nogama stopi skupaj in se poskušaj s prsti na rokah dotakniti tal. Pazi, da bodo tvoja kolena iztegnjena. Glasno štej do 20.
  3. Po vseh štirih prehodi celo stanovanje. Vmes zamenjaj smer gibanja (naprej , nazaj, levo in desno-kot rakovica :-))
  4. Ulezi se na trebuh. Predstavljaj si, da imaš celo telo trdo, premikaš lahko samo roki. Vlečeš se z rokama po tleh.
  5. Počepneš, kolena daš narazen, dlani sta na tleh med nogama. Narediš 20 žabjih poskokov.
  6. Sonožno preskakuj črte na ploščicah ali na parketu (naprej, nazaj, levo, desno). Glasno štej do 20.
  7. Dviguj trup. Usedi se na tla, pokrči kolena, trup spusti na tla, roki sta prekrižani na prsih. Če imaš zraven starša ali sorojenca, ga prosi, da te trdno drži za stopala. Lahko pa prste na nogah potisneš pod kavč… 20-krat dvigni trup.
  8. Na mizo položi 3 knjige. Med njimi naj bo za dlan prostora. Če si desničar, položi svojo levo roko na srednjo knjigo, z desno roko pa čim hitreje izmenjaje tapkaj po levi in desni knjigi. Če si levičar, naredi ravno obratno. Hitro štej do 20.
  9. Za to nalogo potrebuješ nekoga zraven. Postavi roki pred sebe tako, da boš obrnil dlani proti tlom. Tvoj soigralec te žgečka s prsti po dlaneh, v trenutku pa te poskuša nežno udariti po hrbni strani dlani. Tvoja naloga je, da jih prej umakneš. Vlogi večkrat zamenjajta.

 

GLASBENA UMETNOST

Danes bomo pri glasbi počeli res nekaj zanimivega. Zvezka za glasbeno umetnost danes ne boš potreboval in peresnice tudi ne. Najprej se spomni nazaj v prejšnji teden, ko smo se pogovarjali o tvoji najljubši zgodbi. Omenili smo tudi enega izmed najboljših pisateljev otroških zgodb Hansa Cristiana Andersena. Ena izmed njegovih zgodb je zgodba o stanovitnem kositrnem vojaku. Tvoja naloga bo, da najprej poslušaš zvočni posnetek zgodbe. Nahaja se na tej povezavi (https://4d.rtvslo.si/arhiv/lahko-noc-otroci/133324910).

Verjamem, da ti je bila zgodba zelo všeč. Sedaj pa imam zate še eno vprašanje. Misliš, da bi lahko to zgodbo lahko pripovedoval samo z instrumentalno glasbo in risbami? Brez besed? Verjetno se ti zdi tole malo nemogoče. Pa si oglej naslednji posnetek, zgodba se začne pri eni minuti.

Neverjetno kajne? Zgodbe lahko pripovedujemo tudi samo z glasbo. Sam izbor skladbe, kako poteka glasnost, melodija, kateri instrumenti jo izvajajo, vse to je pomembno in nam lahko prikaže tudi zgodbo.