Četrtek, 26. 3.

Dobro jutro.

Še malo, pa bo vikend. Danes je na urniku ura slovenščine, dve uri spoznavanja okolja in šport. Danes te čaka precej dela. Upam, da si dobro zajtrkoval in ponoči dobro spal.

SLOVENSKI JEZIK

PRI SLOVENSKEM JEZIKU  BOŠ TOKRAT SPOZNAL/A SESTRICO ČRKE S-TO JE ČRKA Š. NA LAS STA SI PODOBNI LE DA NOSI ČRKA Š ŠE STREŠICO.

 • Preberi pesmico, ki govori o teh dveh črkah. Napisala jo je Elena Isak Kres.

 • V stanovanju poišči do 3 predmete ki:
  • Imajo črko Š na začetku (šilček, škatla, ščipalka,…) ()
  • Imajo črko Š na sredini besede (arašid, hruška, puščica,…)
  • Imajo črko Š na koncu besede (miš, uš,…)   
 • Otrok naj besede in predmete išče sam. Če ne najdete nobenega predmeta za besedo, jo lahko otrok tudi nariše ali pa samo ustno pove.
  • Če vreme dopušča, lahko na dvorišču oblikuješ črko Š (če te možnosti nimaš, v stanovanju poišči večji list papirja, starše prosi da ti črko Š napišejo na veliko, nato pa črko prevlečeš z različnimi pisali).

  Za oblikovanje na prostem lahko uporabiš kolebnico in krajšo vrvico za strešico, kamenčke, vejice, jo zapišeš s kredo… 

  Ko je črka “napisana”, z roko večkrat zdrsiš po zapisani črki

  Pri tem ne pozabi: Črko začnemo zapisovati zgoraj. Zapišemo jo v eni potezi. Strešica se črke ne sme dotikati. Strešico začnemo pisati zgoraj, od leve proti desni. 

  Če rabiš pomoč, si oglej prikaz zapisa na povezavi: https://www.lilibi.si/solska-ulica/slovenscina/dezela-abc/tiskane-crke/ss/poglej-kako-napisem-to-crko

  • Zdaj si pripravljen na zapis črke v zvezek po dogovorjenem postopku (a.,b.,c.).
  • Ko si zvadil zapis v zvezek te čakajo še naloge v Delovnem zvezku za opismenjevanje, kjer rešiš naloge in bereš.
  • Končal/a si 🙂

 

SPOZNAVANJE OKOLJA

PRI SPOZNAVANJU OKOLJA PA SE BOMO KLJUB ZIMI, KI SEDAJ ZUNAJ ROGOVILI,   POGOVARJALI O POMLADI. TO BI V ŠOLI OBRAVNAVALI V DVEH ŠOLSKIH URAH.

1.Preberete odstavek PRIŠLA JE POMLAD

 • Z otrokom se pogovorite o čem odlomek pripoveduje. (Pomlad je letni čas. V naravi se to najprej opazi, da je topleje, da se sneg tali (kopni)  in na sprehodu lahko opazimo prve pomladanske cvetlice.)

     (RAZLAGA BESED, BESEDNIH ZVEZ:: 

      SKOPNELE ZADNJE KRPE  – še zadnji sneg je skopnel,  sneg se je stopil

      PRIBODLI SKOZI SNEG  – zvončki so se prikazali/ so pokukali  iz zemlje

       PREMRLA TLA –  tla so bila še zamrznjena)

2. Ogledate si  power point predstavitev  Prve pomladanske cvetlice. Tu so predstavljene vse pomladanske cvetlice, ki so omenjene v besedilu. Ob slikah opisujete rastline (barva cvetov, oblika cvetov). Če je možno, greste z otrokom na sprehod v naravo. Drugače opazujete naravo skozi okno, z balkona.

3. OPIS ZVONČKA IN TROBENTICE (ob power point predstavitvi)

 •   Ustno opišete zvonček: v zemlji ima čebulico, koreninice s katerimi črpa hrano, iz čebulice zrastejo dolgi suličasti listi in stebelce. Na vrhu stebelca je tulec iz katerega se razvije nežen bel cvet v obliki zvonca, po katerem je dobil ime. Raste na travnikih, ob bregovih rek in potokov, v listnatih gozdovih. Zvonček je zaščitena rastlina.
 •  Opišete trobentico: v zemlji ima koreniko s koreninicami. Iz korenike zraste več listov in tankih stebelc. Na vrhu stebelc so rumeni cvetovi.  Če utrgamo cvet, nanj lahko piskamo, trobimo, po tej značilnosti je dobila ime. Listi so nagubani, na spodnji strani je dlakava. Trobentica je užitna, nabiramo jo kot dodatek k solatam.
 •  Otrok naj pripoveduje o zvončku in trobentici. Kaj imata skupnega in kaj različnega?
 •  Rešite učni list – UL_pomladne cvetlice1. (Otrok v manjkajoče kvadratke vpiše imena cvetlic.) List nalepite v brezčrtni zvezek ali ga shranite v mapo.

DANES ALI PA KAKŠEN DRUG DAN SI LAHKO OGLEDAŠ ŠE ODDAJO SPREHODI V NARAVO: https://4d.rtvslo.si/arhiv/sprehodi-v-naravo/101210776

ŠPORT

Pri telovadbi bomo danes skakali s kolebnico. Kdor je doma nima, naj vpraša starše za daljšo in debelejšo vrv. Če pa tudi te ne najdete, izvajaj samo vaje, pri katerih je narisana  * .

Seveda moraš imeti za skakanje s kolebnico tudi dovolj prostora (okoli sebe in nad seboj). Če lahko, pojdi pred hišo ali na balkon. Lahko si prižgeš svojo najljubšo glasbo in … začnimo :-)!

ŠPO_kolebnica