Petek, 27. 3.

Juuuuhuuuuuhu, petek je tu!

Še danes se potrudimo, potem pa sledi zaslužen vikend.

Danes bi šli v šolsko knjižnico. Predlagam, da danes pregledaš police ali omaro v svoji sobi in mogoče najdeš kakšno knjigo, ki je nisi že dolgo gledal in bral. Boš videl, tudi doma se skoraj sigurno najde kakšna zanimiva knjiga.

Danes je na urniku slovenščina, matematika, spoznavanje okolja in šport.

SLOVENŠČINA

Danes bodo zadolžitve odvisne od tega, koliko dela si opravil že med tednom.

  1. Če si med tednom v Delovnem zvezku za opismenjevanje pri črkah S in Š bral besedila označena s peresom in zvezdico, je danes tvoja naloga, da bereš še besedilo označeno z utežjo ter rešiš zadnjo nalogo (pri obeh črkah).
  2. Če si vse to že naredil, preberi besedilo z naslovom V SLAŠČIČARNI ŠMONČe boš besedilo natisnil, si izberi dve barvi, s katerima boš v besedilu pobarval vse S-je in vse Š-je. Reši še učni list BESEDE S POMENOM. Rešuješ lahko na listu in se držiš navodil. Če nimaš možnosti tiskanja, pa lahko besede, ki imajo nek pomen prepišeš v črtast zvezek pod naslov VAJA.
  3. Dodatna (neobvezna) naloga: Če imaš še energijo in bi rad še dodatno vajo, si oglej sliko (BESEDE_ POVEDI_ ZGODBA) in:       

           – Poimenuj, kar vidiš na sliki (otrokom lahko določiš imena-namig-v vseh imenih se skriva črka S ali pa črka Š, poimenuješ, kar bodo imeli učenci za malico). 

           – Zapiši povedi, ki se nanašajo na sliko. 

          -Tvoriš zgodbico.

          – Skušaj sestaviti povedi  s 3 besedami. Prva ima npr. črko s na začetku, druga na sredini, tretja na koncu. Npr: Saša poSluša glaS
Vse to zapisuješ v črtast zvezek pod naslov VAJA.

 

MATEMATIKA

Tudi danes bomo možgančke razgibavali z matematičnimi zgodbami. Brin, Svit, Zoran in Uroš so se na travniku igrali s kamenčki. Reši naloge v delovnem zvezku stran 24 in 25. 

Če so ti bile sredine računske zgodbice všeč, lahko rešiš še ostale, ni pa obvezno. (Računske zgodbe_16-33)

 

SPOZNAVANJE OKOLJA

VČERAJ SI SE KLJUB ZIMSKEMU VREMENU SREČAL S PRVIMI POMLADANSKIMI CVETLICAMI. SPOZNAL SI ZVONČEK IN TROBENTICO.

Danes pa boš pridobljeno znanje pokazal v naslednjem kvizu.

Prej  še enkrat poslušaj posnetek v Lilbi.si:  https://www.lilibi.si/solska-ulica/spoznavanje-okolja/narava/rastline/dejstva-cvetlice .

Pripravi  list ali kartonček na katerega si boš zapisoval odgovore. Starši ti bodo prebrali vprašanja, ti pa boš odgovoril tako, da boš obkrožil  črko pri pravilnem odgovoru. 

Kartonček in vprašanja za kviz

Odgovore nam pa le pošlji, da bomo vedele kako ti je šlo.

 

ŠPORT

Tudi na televiziji lahko zasledite ogromno nasvetov za gibanje v teh dneh, ko moramo ostati doma. Vsi se zavedamo, da je gibanje za nas izjemno pomembno. Če se veliko gibamo, tudi naši možgani delujejo bolje! Danes bomo vsi telovadili kar v stanovanju. Postavili si bomo telovadni poligon :-).

Najprej si bomo po stanovanju postavili poligon, to pomeni, da narediš zanj načrt, npr.: začneš pri vhodnih vratih, skačeš z žabjimi poskoki do kuhinje, tam narediš 10 počepov, uležeš se na tla in se po trebuhu plaziš skozi dnevno sobo do kopalnice. Tam se primeš za lijak z obema rokama in izmenično nazaj dviguješ obe nogi (10x). Po vseh štirih hodiš do kavča, se dvigneš, skočiš nanj sonožno in nazaj dol. Zadenjsko se splaziš pod mizo, vstaneš in počasi tečeš do svoje sobe, na postelji (pod nadzorom staršev) narediš preval naprej, po eni nogi skačeš nazaj v dnevno sobo, tam narediš 5 – 10 sklec in sonožno skačeš do vhodnih vrat, kjer si začel.

Pozor – to je samo primer. Ti sestavi svoj poligon, pri tem lahko za pomoč prosiš starše ali sorojence.

Potek vaje:

  • za začetek se bomo ogreli z nekaj gimnastičnimi vajami (podrobna navodila že poznate): krožimo z glavo, z rameni, s komolci, z zapestji, z boki, s koleni, z gležnji.
  • tečemo na mestu (lahko vam starši nastavijo odštevalnik časa na telefonu za 2 minuti) … Vam srce močno bije? Tako je prav 🙂
  • zdaj ste pripravljeni, da preizkusite svoj telovadni poligon …
  • ko končaš, se ulezi na tla ali na kavč ali na posteljo, zapri oči in štej 3 krat do 20