Sreda, 25. 3.

DRAGI UČENCI, IN ŽE SMO NA SREDINI TEDNA. GRE KAR HITRO KAJNE? 

DANES JE ZA NEKOGA PRAV POSEBEN DAN. TA OSEBA VAM ZELO VELIKO POMENI, BREZ NJE TUDI VAS NE BI BILO. UGANETE ZA KOGA GRE?  

TAKO JE, VAŠE MAME. DANES PRAZNUJEMO MATERINSKI DAN. V TEM DNEVU SE OTROCI SKORAJ PO VSEM SVETU SPOMNIJO SVOJIH MAM IN SE JIM ZAHVALIJO ZA VSE, KAR SO NAREDILE ZA NJIH. PONAVADI JIM NAKLONIMO NEKO POZORNOST, PA NAJ BO TO RISBICA, ZAPETA PESEM, ALI PA SAMO POSPRAVLJENA MIZA PO KOSILU, IN PRAV JE TAKO. 

DANES STA NA URNIKU DVE URI MATEMATIKE IN DVE URI GLASBENE UMETNOSTI. PRI MATEMATIKI BOŠ DANES POTREBOVAL RAČUNALNIK ALI TABLICO ALI TELEFON, PRI URAH GLASBENE UMETNOSTI SE BOŠ NAUČIL KAR DVE NOVI PESMICI, KI JIH LAHKO ZAPOJ EŠ SVOJI MAMI IN JI S TEM POLEPŠAŠ DAN.

 

GLASBENA UMETNOST

  1. URA

 Danes praznujemo materinski dan. S staršem se pogovori, zakaj je to pomembno?

Pred petjem pesmi je potrebno svoje glasilke malo opeti. Kot se lahko spomniš smo to počeli tudi pri pouku, ko smo se z glasom sprehajali po stopnicah? Danes si lahko sam izmisliš zlog (npr. MA, ME, MI, MO, MU), potem pa zapoješ po vrsti tri tone navzgor in navzdol. Postopoma greš vse višje, pri tem pazi, da ne boš pri glasnosti in višini pretiraval.

Potem poslušaj pesem: Jaz pa grem na zeleno travco. Zapomni si, katere cvetlice bo nabral otrok v pesmi. (Otroška pesmica – Jaz pa grem na zeleno travco).

Potem skupaj s staršem preberita besedilo pesmi. Ti si lahko pomagaš s slikopisom (3. kitica ni narisana). Zraven lahko pesem tudi poslušaš, da si boš hitreje zapomnil besedilo.

BESEDILA PESMI

Naloga: Oglej si slikopis za pesem Jaz pa grem na zeleno travco. Pesem zapoj. Potem poskusi narisati slikopis za 3 kitico. V kvadratke nariši ustrezno sličico za besedilo. Pomagaj si z besedilom. List prilepite v zvezek za GUM.

2. URA

Za materinski dan se bomo naučili še eno pesmico. Poslušaš posnetek pesmi: Jaz imam pa goslice (https://www.lilibi.si/solska-ulica/glasbena-umetnost/pesmice-1). Potem starš ritmično prebere prvi del pesmi, ti pa ga poskušaš ritmično ponoviti. Ko besedilo osvojiš lahko zapoješ prvi del pesmi, pomagaš si lahko s posnetkom pesmi. Ko osvojiš besedilo in melodijo prvega dela, zapoješ drugi del pesmi. Potem zapoješ celotno prvo kitico. Podobno nadaljuješ pri drugi kitici. Ko se naučiš celotno pesem, jo lahko spremljaš z instrumentkom grenkalco (navodila za izdelavo so pod zavihkom podaljšano bivanje) in tapkanjem ob mizo, če grenkalce nisi naredil pa lahko pesem spremljaš samo s tapkanjem ob mizo. 

Pesem prilepijo v zvezek za GUM.

 

MATEMATIKA

S pomočjo staršev odpri datoteko.  Računske zgodbe_15

Po navodilih v 123 zvezek zapiši račune. Vseh zgodb je 15, če pa boš preveč utrujen(a), jih reši vsaj 10. Če pa ti je zgodbic premalo, reši še dodatno nalogo ROJSTNI DAN, ki jo najdete v zavihku DODATNI POUK. 

 

Učiteljice prvih razredov vsem mamicam želimo lep praznik.