Petek, 3. 4.

Še danes, pa smo zaključili že s tretjim tednom šole na daljavo. Po današnjem delu pa na zaslužen vikend.

SLOVENŠČINA

 1. Najprej reši naloge v delovnem zvezku za opismenjevanje (str. 50 in 51).
 2. Starše prosi, da ti preberejo besedilo z naslovom NARAVA SE PREBUJA.
 3. Glasno beri besedilo. Starši naj te poslušajo.
 4. V črtast zvezek ABC zapiši z rdečo barvico naslov PREPIS.
 • Naslov zapišeš na sredino prve vrstice. Naslov je zapisan čez eno vrstico. Na zunanji rob zabeleži še datum.
 • Pod naslovom zopet pustiš eno vrstico prazno. Zapisovati boš začel čisto na začetku naslednje vrstice (torej skrajno levo-ob modrem robu).
 • Ko zapisuješ, napolni vsako vrstico do konca, šele nato greš v novo vrstico.
 • POZOR! Ne prepisuj vsake črke posebej! Preberi besedo in jo zapiši v zvezek. Lahko prebereš tudi več besed hkrati, si jih zapomniš in jih nato zapišeš.
 • Pazi na OBLIKO zapisa (od črte do črte, dogovorjen potek zapisa posamezne črke, ustrezen presledek med besedami).
 • Ne pozabi na ločila.

Za to nalogo bi prosile, da vsi starši pošljete povratno informacijo (fotografija) učiteljici vašega otroka.

 

SPOZNAVANJE OKOLJA

Prejšnji teden si opazoval prve pomladanske cvetlice in se tako srečal s pomladjo. V torek si posadil fižolček. Se ti je že kaj prikazalo? Verjetno je še prezgodaj. Ne pozabi zalivati.

Pri slovenščini si že prebral/slišal sestavek o pomladi NARAVA SE PREBUJA.

Pri spoznavanju okolja pa boš opazoval sliko, ki jo lahko najdeš  v delovnem zvezku Naša ulica SPO str.: 62,63 https://nasaulica.si/media/0Y/sR/1lCd/index.html#p=65  ali si jo ogledaš kar tu .

V brezčrtni zvezek nalepi UL_POMLAD, ob katerem se boš z mamico pogovarjal o pomladi. Ob zapisih v UL boš narisal, kar sta se z mamico pogovarjala in opazovala na sliki. V zvezku lahko poiščete miselna vzorca jesen in zima, da se spomnite, kako je potrebno nalogo opraviti.

Živali                                                             

Na sliki poišči živali in jih poimenuj. (lastovice, kos, vrabci, sinice, jež, lisica,krt, miš)

Kje so bile ptice pozimi?  Kam so se skrile ostale živali? Kaj delajo živali spomladi? (Lastovice, štorklje, kukavice so odletele v tople kraje. Pomladi se vrnejo v ista bivališča. Mestna lastovica si gnezdo gradi pod strehami stavb v mestu, kmečka lastovica gnezdo gradi v hlevu. Kukavica podtika svoja jajca v tuja gnezda, ne spleta svoje gnezdo. Vrabci, sinice, kos so se zadrževali okoli hiš in se hranili z zrnjem, ki smo ga natresli v ptičje hišice. Ali pa so iskali hrano med grmovjem, v gozdu. Sedaj si med grmovjem spletajo gnezda in veselo prepevajo. Jež , jazbec, medved, veverica so zimo prespali ali predremali. Sedaj so se prebudili in iščejo hrano. V svojih bivališčih so skotili mladiče. Srna, lisica, zajec so si celo zimo iskali hrano. Dobili so mladiče, ki se igrajo na pomladanskem soncu. Temnejšo in gostejšo dlako zamenjajo s svetlejšo in redkejšo. Žabe so otrpnile v blatu ob mlakah. Sedaj žabe veselo regljajo in delajo mrest, v katerega odlagajo jajčeca, iz katerih se bodo zvalili paglavci, ki bodo odrasli v žabe. Opazujemo lahko čebele, metulje, ki letajo s cveta na cvet in nabirajo medičino.)

Narava

Na sliki opazuj drevo? Kaj opaziš? (Ozelenelo je, cveti; to je sadno drevo. Pri ostalih drevesih iz brstov poganjajo listi. Če imate možnost si ogledati v bližini drevo, pokažite otroku kaj pomeni, da drevo brsti. Vrbe ob Idrijci so že ozelenele. Cvetijo okrasni grmi, trava zeleni.)

Ali opaziš na sliki prve pomladanske cvetlice? Katere? Naštej jih.

Dan, noč; vreme

Dnevi se daljšajo, jutra in večeri so še hladni, dnevi so topli, sneg kopni, dežuje, v UL narišite značilnost vremena z znaki za vreme.

Pomladni običaji

Dan žena 8. marec, materinski dan 25. marec; enakopravnost žensk, posvečen materam.

Gregorjevo, 12. marec, se praznuje prihod pomladi, predvsem v krajih kjer je bila razvejana čevljarska in kovaška obrt. Takrat naj bi čevljarji in podobni obrtniki prenehali delati ob umetni svetlobi in naj bi »luč vrgli v vodo«. S tem so povezani tudi gregorčki, hišice, deščice v/na katerih je luč – sveča in jih spuščajo po vodi.  Ta običaj se je pri nas ohranil v Kropi, Železnikih, Tržiču. Na slovenskem je obveljal tudi rek, da se ptički ženijo na gregorjevo, saj je bil to včasih prvi spomladanski dan. V Kropi so šli na dan spuščanja gregorčkov na ‘tičjo svatbo’, ko so imeli ptiči svojo ‘ohcet’, dobrote s ptičje ohceti pa so ostale v grmovju, kjer so jih otroci lahko poiskali in se posladkali.

Zeleni Jurij, jurjevanje folklorni običaj v Beli Krajini, kjer se pleše in poje. Enega od moških oblečejo v zelene veje in ga poimenujejo Zeleni Jurij. Ta hodi od hiše do hiše in na vrata zatika vejice, ki vasi in družinam prinaša srečo in zagotovilo,da bo to leto dobra letina. O običajih si oglej naslednji posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=GJQHeVGiNVA

Ljudje

Kaj na sliki delajo ljudje? Pripoveduj.

Pričnejo z delom na vrtu/ polju, gnojenje, okopavanje, sajenje. V hišah pričnemo s čiščenjem, beljenjem prostorov. Pospravimo toplejša oblačila. Pospravimo okrog hiš. Cestni delavci popravljajo ceste. Odpravimo se na sprehod s katerega prinesemo šopke pomladanski cvetlic in naberemo regrat. Kolesarimo.

 

MATEMATIKA

Danes te čaka prav posebna naloga. Prvič boš lahko učni list reševal na računalniku, boš pa za prvič sigurno potreboval pomoč staršev.

Starše prosimo, da otroku pomagate samo s tehničnega stališča, odgovore naj podaja sam. To ni ne preverjanje, ne ocenjevanje znanja. S to vajo želimo preizkusiti drugačne možnosti pridobivanja informacij iz vaše strani. V kolikor bodo navodila, da bomo morali na daljavo tudi preverjati in ocenjevati, se bomo verjetno poslužile tudi teh spletnih strani, zato se nam zdi smiselno, da prej opravimo kakšno vajo.

V šoli z učenci skupaj pregledamo in preberemo vsa navodila nalog, potem pa učenci sami rešujejo naloge. Če navodilo pozabijo, mu ga seveda ponovimo.

Preden začnete z delom priporočamo, da preberete kratka NAVODILA, ki smo jih pripravile. S klikom na povezavo se vam že odpre učni list.

Povezava do učnega lista: https://www.liveworksheets.com/ua112246tr.

Če vam ne uspe učnega lista rešiti preko spletne strani, ga natisnite (ali prepišite) tu  (UL_pononvimo do 10).

Prosimo vas, da nam na kratko zapišete vaše mnenje o takem načinu dela.

 

ŠPORT

Danes se bomo razgibali z oponašanjem.

 • Najprej se ogrej z nekaj gimnastičnimi vajami, ki jih že poznaš. Začni pri glavi in končaj pri gležnjih.

Zdaj si pripravljen/a.

 • Prosi nekoga od staršev, da ti pomaga z branjem zgodbice. Tvoja naloga pa je, da se potrudiš, uporabiš domišljijo in čimbolje oponašaš živali, predmete ali dejanja v zgodbi, ki so napisane z velikimi črkami.

Primer: MEDVED – gibaj se počasi po vseh štirih, ŽABA – skači z žabjimi poskoki, itd.

V položaju ali gibanju vztrajaj vsaj 15 sekund.

Tukaj je napisana zgodbica.

ZGODBA

Je šlo? Gotovo ste se vmes vsi nasmejali. Prav je tako, saj znani pregovor pravi:

SMEH JE POL ZDRAVJA 🙂

LEP VIKEND VAM ŽELIMO!