Sreda, 15. 4.

SLOVENŠČINA

Tokrat te čaka črka Z.

Na spletni strani Lilibi poišči spletno izdajo delovnega zvezka za opismenjevanje ter polistaj do črke Z.

Za lažji dostop si lahko pomagaš s spletno povezavo:  https://folio.rokus-klett.si/?credit=LIB1DZOPS&pages=58-59

Zgoraj desno, boš opazil modra znaka, ki spominjata na žogico s tipalkami. Z miško klikni na zgornji znak in ta te pripelje do zabavnih nalog. Naloge reši po vrsti.

Za lažji dostop si lahko pomagaš s povezavo:

https://www.lilibi.si/solska-ulica/slovenscina/dezela-abc/tiskane-crke/z

Ko končaš s spletnimi nalogami, lahko nadaljuješ v tvojem delovnem zvezku za opismenjevanje. Rešiš lahko vse naloge.

Ko si končal v delovnem zvezku, vadi črko še v ABC zvezku in…..KONČAL/A SI 🙂

Pozor: ali veš da te čakata samo še dve črki, ki ju moraš spoznati?

 

MATEMATIKA

Oglej si video posnetek.

Znake za večje, manjše in je enako že poznaš. Danes boš po velikosti primerjal števila do dvajset.

Pripravi si še tri manjše listke in nanje z rdečo barvico nariši znake <,> in =.

Pripravi si kartončke od včeraj in jih premešaj. Iz kupčka izberi dva kartončka. Postavi jih toliko narazen, da lahko vmes postaviš ustrezen znak. Če ne veš, katero število je večje, preštej število krogcev na zadnji strani kartončka. Naredi več takih primerov.

Kako bi uporabil znak =?

Dodatna naloga (neobvezna): Še enkrat izdelaj 11 kartončkov s števili od 10 do 20, da boš imel 2 kupčka kartončkov (ni ti treba števil prikazovati s konkretnim materialom, lahko jih samo napišeš na kartonček).

  • Spet lahko vzameš iz kupčka po dve karti in vmes postaviš ustrezen znak.
  • S temi kartončki lahko sedaj s starši ali sorejenci igraš tudi vojno – poznaš to igro s kartami?

Navodila za vojno:

Med igralce se razdeli vse karte. Ne da bi vedel katera karta bo na vrsti izmenično mečeš dol po eno karto. Karta z višjim številom pobere vse in zmagovalec vse karte “spravi ” na dno kupa. Če se pojavita dve enaki karti z istim številom je ” vojna “. Takrat igralca, ki sta v vojni odložita 2 karti iz svojega kupa tako da jih soigralec ne vidi. Tretja karta pa je obrnjena prav. Igralca obrneta drugo in tretjo karto, da vidita, katero število se skriva na drugi karti. Igralec z višjim številom zmaga in pobere vse karte. Igra se konča ko ostane eden od igralcev brez kart oz., ko se naveličaš.

 

GLASBENA UMETNOST

Danes nas čaka zanimiva ura. Naučili se bomo nove pesmice, Eko himne. Besedilo je napisala bivša učenka naše šole 😉

Na začetku se kot ponavadi opojemo. Za začetek vdihni, zadži dih in poskusi čim bolj enakomerno spuščati zrak iz sebe. Najprej z glasom s. Potem ponovi z glasom š, c, in č. Potem zapoješ del pesmi Jaz imam pa goslice. Ta del bomo imenovali fraza. Potrudiš se, da frazo jaz imam pa goslice zapoješ z enim vdihom. Vsako ponovitev izvedeš za pol tona višje, da se opoješ.

Ko si opet pa te čaka nova igra, imenuje se iskanje rim. Starš ti bo povedal besedo, ti pa boš poiskal rimo na to besedo. Ker ima tvoj starš zraven napisane rešitve, bo preverjal, kdaj boš ugotovil pravilno rimo. Prva beseda je SMETI (otrok govori rime, ko ugotovi besedo DNI, je rima pravilna). Druga beseda je STORILI (rešitev je STOPILI), tretja beseda je VAROVALI (rešitev je ŽIVALI), in zadnja beseda je ODDAHNILI (rešitev je VESELILI).

Nova pesem ima zelo znano melodijo. Saj vsi poznamo pesem Naša četica koraka? Starš naj ti prebere besedilo celotno besedilo, prvi dve kitici lahko poskusiš tudi že zapeti. Potem pa pride na vrsto srednji del pesmi, ki ga je potrebno ”zarapati (zarepati)”. Ta del pesmi je v posnetku, ki ga prilagam tudi že zapet. Pesem prvič poslušaj, drugič pa lahko zraven že zapoješ. Ko ti bo med tednom kdaj težko in boš nad snovjo že malo obupal, si lahko zavrtiš ta posnetek pesmi, in malo pozabiš na skrbi. Pri rapanju si lahko daš duška in si sam izmisliš še kakšen stavek ;).

Posnetek pesmi:

Besedilo pesmi: EKOHIMNA

 

Če želiš, lahko poslušaš še pravljico o Piki Jakobu, ki te čaka v zavihku Poslušaj pravljico.